Defne Kocaman Dişhekimi Muayenehanesi
0212 213 87 11 / 81 83


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Periodontal Tedavi


Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalık; dişi tutan dokuların (dişeti, kemik ve periodontal ligament) iltihabı ve enfeksiyonudur. Bakteriyel plak, bakteri ürünleri, diştaşı ve pürüzlü kök yüzeyleri ağzın savunma mekanizmalarını sıkıntıya sokarlar. Bağışıklık sisteminiz ağızdaki mikrop tabakasıyla başa çıkamadığında ise dişeti hastalığı oluşur.

Tedavi edilmediğinde; dişin desteğini kaybederek sallanıp düşmesine bile sebep olur. Dişeti hastalığı aslında çok yaygın olmakla birlikte fazla belirti vermez. Ağrı yapmadığı için, hasta kolayca fark etmez.

Dişeti hastalığının belirtileri;

  • Kanama
  • Dişetlerinde kızarıklık ve şişlik
  • Uzamış veya yer değiştirmiş dişlerdir. Biri veya birkaçı beraber bulunabilir.

Periodontal hastalıklar tedavi edilmeden bırakıldığında ciddi hasara yol açar. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, dişeti hastalıklarıyla bazı kalp problemleri, sistemik hastalıklar ve gebelikte yaşanan bazı sorunlar arasında ilişkiler olduğunu göstermiştir.

Sinsi seyreden hastalıklar olduğundan, hastanın diş muayenesi sırasında bu açıdan değerlendirilmesi büyük önem taşır.

Basit temizlik, küretaj, cerrahi periodontal tedavi ve idame tedavisi farklı işlemlerdir.

Basit temizlik: Dişeti iltihabı olmayan ağızda ki diştaşı ve lekelerin giderilmesi işlemidir.

Küretaj: Dişeti hastalığı olan bireylerde uygulanan derin temizlik işlemidir. Birkaç seans gerekebilir, mutlaka basit temizlik işleminden sonra uygulanması gerekir.

Cerrahi periodontal tedavi: Dişeti sağlığının sürdürülebilmesi, dişlerin ağızda tutulabilmesi için gerekli kemik ve dişeti müdahaleleridir. Küretaj işlemini takiben, yeterli iyileşme elde edilemeyen bölgelere uygulanır.

İdame tedavisi: Dişeti hastalığının tedavisi sonrası, hastalığın tekrarının önlenmesi amacıyla yapılan kontrol ve ek tedavilerdir.

Basit veya standart temizlik nedir?

Basit temizlik bilimsel adıyla “profilaksi” olarak adlandırılır. Diş yüzeyinden plak, renklenmeler ve diştaşının uzaklaştırılmasını içerir.

  • Plak dişler üzerinde biriken yumuşak, yapışkan eklentidir. Bakteri ve artıklarından oluşur. Yediğiniz yiyeceklerin cinsi plak yapısını değiştirmez
  • Tartar olarak da bilinen diştaşı, bir çeşit çimentoya benzer. Kişinin ağzında bulunan plağın üzerine tükürükte ki minerallerin çökelmesi ile oluşan birikintidir.
  • Basit temizlik; genellikle birikintileri diş yüzeyinden çıkartan ultrasonik adı verilen elektrikli aletler kullanarak yapılır.

Tek başına basit temizlik; herhangi kemik kaybı, periodontal hastalığı veya dişeti iltihabı olmayan bireylere önerilmektedir. Dişlerde kanama, sallanma, dişeti çekilmesi veya kökün görüldüğü alanlar olmamalıdır. Bahsettiğimiz sorunlar olduğunda ek tedaviler gereklidir.

Dişlerimi hangi sıklıkta temizletmeliyim?

Pek çok kişinin dişleri senede iki kez yapılan temizlik ile sağlıklı konumda tutabilir. Bazı bireylerin daha sık temizliğe ihtiyacı olur. Sıklığın belirlenmesinde; evde uyguladığınız temizlik yönteminin şeklinin, etkinliğinin önemlidir. Yoğun diştaşı birikimi olan kişilerde temizliğin daha sık uygulanması gerekir. Ağzın durumuna bağlı olarak senede dört defaya kadar temizlik ihtiyacı olabilir. Genelde sağlıklı olsalar da, bazı kronik hastalığı olanlar, özellikle şeker ve böbrek hastaları, organ nakli yapılmış kişiler ve bazı ilaçları kullananlar daha sık dişhekimine gitmelidirler.

Bana periodontal hastalığım olduğu ve küretaj uygulanması gerektiği söylendi. Nasıl bir tedavi uygulanacak?

Küretaj bakteriyi, bakteri toksinlerini, diştaşını ve hastalıklı eklentileri diş yüzeyinden uzaklaştıran işlemdir. Küretaj genellikle periodontal hastalığın tedavisinde ki aşamalardan biridir.

Diştaşı (tartar), hastalıklı kök dokuları kazınarak uzaklaştırılır. Küretaj işlemi, bağışıklık sisteminizin iyileşme sürecini başlatmasına olanak tanıyan, tedavi edici, zaman alan, hassas işlemlerdir.

Durumunuza göre bir kaç randevuda gerçekleşir. Gerektiğinde dişlerinizi uyuşturarak, bölüm bölüm çalışılır. Bu tedavi bazen, tedavinin tamamını oluşturur bazen de gerekebilecek cerrahi işlemlerin veya lokal ilaç tedavilerinin ilk aşamasını oluşturur.

Doktorum dişlerimi daha iyi temizlemem gerektiğini söyledi neden?

Dişeti hastalıkları, bağışıklık sistemi ile ağızdaki mikrobiyal plak arasındaki dengenin bozulması sebebiyle geliştiği için “günlük ağız bakımı” tedavide önemli yer tutmaktadır. Unutmayın ki, hiçbir tedavi veya ilaç ağzınızda tekrar bakteri çoğalmasına engel olamaz.

Dolayısıyla tedavinin başarısı ve hastalığın tekrarının engellenmesi için günlük ağız bakımının geliştirilmesi son derece önemlidir. Doktorunuzun önereceği şekilde fırçalama ve dişlerin arasının temizliğini yaptığınızda plak oluşumu, dişeti hastalığı ve çürük gelişimini engelleyecek seviyelerde kalacaktır.

Cerrahi periodontal tedavi nedir?

Küretaj sonrası, gerekli bekleme süresini takiben, bazı bölgelerde istediğimiz kadar iyileşme olmayabilir. Bazen çok köklü dişlerde köklerin arasında sorun olabilir bazen de dişeti çok ince olabilir.

Böyle durumlarda sağlıklı bir dişeti elde edebilmek, kemik yıkımını durdurmak veya kemik elde edebilmek için hastanın durumuna uygun işlemler uygulanır.

Cerrahi tedavi öncesi neden beklemek gereklidir?

Uygulanan küretaj tedavisi ve iyi ağız bakımı çoğu hastada dişeti hastalığının tedavisi için yeterlidir. Fakat iyileşmenin istenen seviyede olup olmayacağını görmek için bekleme süresi gereklidir. Bu süre beklenmezse gereksiz cerrahi işlemler yapılabileceği gibi, iltihabın yeteri kadar geçmediği dokularda, işlem sırasında ve sonrasında aşırı kanama veya başka sorunlarla da karşılaşılabilir.

Periodontal idame tedavisi nedir?

Periodontal tedavi gördükten sonra hastalığın tekrarlamasını önlemek ve sorunları ufakken fark edip çözmek için idame tedavisine alınmanız gerekir.

İdame tedavisinde; diş yüzeyinde birikmiş olan tüm eklentiler uzaklaştırılır, bazı bölgelere tekrar küretaj yapılabilir, tüm dişlerin cebi periodontal sonda ile ölçülür, gerekli görülürse röntgen alınır, ev bakımınız değerlendirilir, hastalıklı bölgelere ilaç uygulaması yapılabilir.

İdame tedavisi ilk başlarda 3 aylık aralıklarla gerçekleştirilir. Sonrasında, hastanın durumuna göre randevu sıklıkları ayarlanır.

Unutmayın! tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi periodontal hastalıklarda da başarı ve dişlerin uzun süre ağızda tutulabilmesi; uzun süreli idame tedavisine ve hastaların tavsiyelere uymasına bağlıdır.

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”